Är verkligen schampoo bra för håret???

Är schampoo verkligen bra för håret?
Det har kommit forskning på att schampoo torkar ut din hårbotten samt håret.
Informationen fick vi av Benedicte (Tove och Ellas mamma) via mail. 
 

“Sluta använda schampo?! Usch vad äckligt!” tänker du nu, men faktum är att det vi idag kallar schampo bara har funnits i ett fyrtiotal år, och vanan att tvätta håret var och varannan dag är betydligt nyare än så, och såvida du inte har ett särdeles smutsigt arbete där du kommer i kontakt med oljor och kemikalier finns det faktiskt ingen anledning att tvätta håret med schampo.

När du slutar använda schampo, krävs det dock att du inte heller använder produkter som innehåller mineraloljor och silikoner. Dessa ämnen är inte vattenlösliga, och om du fortsätter att tillföra sådana ämnen utan att tvätta bort dem, byggs de upp på håret: Håret blir matt, platt och livlöst, det kan kännas kladdigt som otvättad ull, och blir omöjligt att styla. Innan du ställer undan schampoflaskan för gott måste du därför schamponera en sista gång med ett schampo som innehåller sulfater, så du får bort alla rester av mineraloljor och silikoner. Följ dock inte upp med ditt gamla, silikonspäckade balsam! Använd istället ditt nya, godkända balsam efter tvätten eller varför inte ge håret en extra bra start med en rejäl inpackning?

Vad ska du då använda istället? Enligt Massey behöver man egentligen bara två produkter: Balsam och gele.

Balsam

Den enskilt viktigaste produkten du behöver köpa är ett balsam med bra ingredienser. Du kommer att använda ditt balsam till tre saker: Rengöring, utredning och fuktighetsbevarande. I många fall kan man använda samma balsam till alla tre sakerna, men vissa upptäcker att de behöver ett lättare balsam till rengöring och ett mer intensivt balsam därefter.

1) Skölj håret noga med vatten, och massera sedan in en klick balsam i hårbotten. Se till att du fördelar balsamet jämnt över hårbotten, detta uppnås lättast genom att du tar många små klickar balsam och applicerar dem på hårbotten genom att bena upp håret eller föra in fingrarna i hårbotten "underifrån" - balsamet ska ända in i botten, det ska inte bara smetas ovanpå. 
Var noga att massera varsamt men intensivt, då friktionen i sig hjälper till att avlägsna damm och smuts. Balsamet i sin tur hjälper till att lösa upp överflödigt fett vilket sköljs bort tillsammans med balsamet. När du känner att du har masserat hela hårbotten tillräckligt, skölj noggrant.

2) Applicera ytterligare balsam på längderna. Om du vill använda samma balsam som i steg 1, kan du testa att tillsätta lite honung eller en lätt olja för att göra det extra fuktighets- och glansgivande. När du fortfarande har balsam i håret kan du, om så behövs, kamma igenom håret med en gles kam för att reda ut eventuella tovor.

3) Beroende på hur ditt hår känns, kan du nu välja att skölja ur balsamet helt eller delvis. Om du väljer att skölja ur det helt kan du krama i en liten klick i topparna som ej sköljs ur.

Gelé

Var noggrann när du läser innehållsdeklarationen så din gelé inte innehåller uttorkande alkohol, alcohol denat. Många geleer innehåller även silikoner, så håll ögonen öppna. Prova dig fram för att hitta den styrka som just ditt hår behöver: Vissa hår har en tendens att bli nedtyngda och fungerar bättre med en spraygel eller mousse, andra behöver maximal styrka för att hålla frissigheten under kontroll, och åter andra behöver just ingen stadga alls utan klarar sig bra med aloe vera gelé eller bara ett leave-in balsam.

Du ska använda din gelé i vått hår. Vattnet hjälper till att fördela gelen jämnt i håret; hårstråna är släta och fuktfyllda och fjällskiktet slutet. Att applicera stylingprodukter i vått hår hjälper även till att klumpa ihop lockarna, så du får tjocka, väldefinierade lockar istället för att varje hårstrå ska köra sitt eget race.

Direkt efter att du sköljt ur ditt balsam, ska du fördela en klick gelé i det drypande våta håret. “Kratta” in gelen med fingrarna, var noga att fördela den jämnt både på över- och underhåret, och avsluta med att krama in ytterligare lite gele i topparna. Om man har lite längre hår är det ofta fördelaktigt att göra detta med huvudet upp och ner, för maximal volym ända från rötterna. Medan du står kvar framåtböjd, krama upp lockarna ordentligt - först med fingrarna, sedan med en mjuk handduk. Gnugga aldrig håret med handduken! Gnuggande rörelser ruggar upp fjällskiktet och du får obönhörligen frissigt, tovigt hår. Använd gärna en mikrofiber- eller kökshandduk, då frotté har en tendens att ge frissigt hår genom att separera lockarna alltför mycket. Krama håret med uppåtriktade rörelser, räta sedan upp dig, skaka lockarna på plats och krama lite till. OBS: Prova dig fram till rätt mängd kramande. Ett riktigt lockigt hår mår kanske bäst av att inte kramas alls utan att helt enkelt få “rinna av” med en handduk över axlarna.

Efter tvätten

Det ultimata är att låta håret självtorka, men av en eller annan anledning har man inte alltid möjlighet att göra det. Vågiga och mjuklockiga hårtyper (2-3A) kommer oftast bäst till sin fördel genom att åtminstone delvis föntorkas med diffuser (”tratt”) på låg effekt.

Det allra viktigaste efter detta är ofta det svåraste: Rör inte håret innan det har torkat helt. Låt lockarna torka i fred, sammanhållna av gelén. Först när håret har torkat helt, kan du röra det igen. Vid det här laget känns det ofta ganska hårt och stelt av gelén, men om du kramar det försiktigt - eventuellt med lite pomada eller olja på händerna - så får du bort den hårda känslan och allt som är kvar är vackra, väldefinierade lockar!

Att tänka på

Håret ska aldrig kännas kladdigt, lukta illa eller på annat sätt kännas obehagligt, det är ett tecken på att det är något som har gått fel. Det kan ta ett par veckor innan hårbotten ställer om sig och slutar producera onödigt mycket fett, så i början kan man behöva tvätta håret varje dag om man inte vill ha fett hår, men detta reglerar sig snart.

Om håret känns tungt och kladdigt snarare än fett har du antagligen inte fått ur alla gamla silikoner och mineraloljor ur det och i så fall måste du tvätta det en gång till med ett schampo som innehåller SLS.

Om hårbotten kliar eller krånglar kan det vara värt att testa ett annat tvättbalsam. Antagligen innehåller det du använder för mycket parfym, eller så innehåller det för mycket oljor för att det ska fungera att tvätta med. Ett tvättbalsam innehåller med fördel fettalkoholer (t.ex. cetyl alcohol, cetearyl alcohol) och inte särskilt många oljor eller andra vårdande ämnen - det är därför det kan vara bra att komplettera med ett lite tyngre och mer vårdande balsam i längderna. Generellt kan man säga att tvättbalsam är billiga, vårdande balsam är dyrare eftersom det är de vårdande ingredienserna som kostar.

Källa: http://lockig.se/?q=node/8 

Vad tycker ni läsare om det?  
 
Kramar Tove, Ella och Nicole


Kommentarer
Postat av: Diana Olsson

Fin blogg:)

med lagom mycket info om allt möjligt,

Konstigt att dom kändaste märkerna inte är bra för håret! blää på det

2009-09-18 @ 15:38:46
Postat av: www.stump.blogg.se

nej det är inte så bra. Om man tänker på alla reklamer om hur bra de är för håret osv så bara ljuger dem!

Tack för ditt inlägg!

2009-09-18 @ 16:20:24
Postat av: Lisa

Kanske ska prova det där, eller tror ni att det gäller folk med kortare hår också? Jag tycker ni kan skriva mer om skönhetstips, kul tycker jag :)

2009-09-18 @ 16:30:36
Postat av: www.stump.blogg.se

haha ok tack för tipset! :D

Alltid kul med ideer.

2009-09-19 @ 17:46:56
Postat av: www.stump.blogg.se

det gäller nog för kort hår också.

det var ett bra tips, tack för ideen :-) alltid bra med nya ideer

2009-09-19 @ 17:52:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0